Nilai Impian Community Forum
Welcome to Nilai Impian Community Forum.
To continue your reading, please regsiter:

1. username
2. email add
3. password

Now u can login and start posting.
TQ
Nilai Impian Community Forum

Sila Daftar
 
HomeHome  PortalPortal  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Dinar,Goldbar dan Gold Coin Darul-Ehsan

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
padli



Posts : 11
Join date : 2011-02-12

PostSubject: Dinar,Goldbar dan Gold Coin Darul-Ehsan   Sat Feb 12, 2011 11:19 pm

salam,
mengapa ramai yg menyimpan emas fizikal sekarang?
-kerana kenaikan nilai emas 30-40%setahun..
-emas simpanan paling selamat, stabil nilai meyakinkan.

Ni sedikit info pasal emas. Kalau mengikut rekod 5 thn lepas,return emas setahun adalah 35%...ASB dlm 8-10% shj...ini bermakna,kalau simpan dlm ASB hari ni 10k,nilai tu akan jd 20k after 7 years.tp kalau simpan emas nilai 10k hari ni,nilai tu akan jd 20k after... 3 years je (ikut prinsip Rule of 72 utk double up value of investment), which is half of ASB period.

Prinsip buat untung dgn emas adalah Beli Masa Harga Rendah dan Jual Semula Masa harga Tinggi.kalau beli emas hari ini dgn nilai 10k,after a year,nilai itu akan bertambah sbanyak 35% iaitu lebih kurang RM13,500 . Kalau lebih bijak lagi,leh pajak emas tu d Ar Rahnu dan beli emas lagi guna duit yg Ar Rahnu bagi tu...


Emas ni boleh dibeli dlm bentuk dinar (91.6) atau bar (99.9),so of courselah 99.9 nilainya lagi tinggi drpd 91.6...market skrg, 99.9 = RM154/gram dan 91.6 = RM150/gram....Boleh beli emas pd harga termurah iaitu setengah Dinar dgn harga RM3xx jer.....

FYI, emas 916 pd 2001 berharga RM48/gram dan melonjak pd 2010 kpd
RM150/gram maknanya kenaikan 300% dlm masa 9 thn jer...

berminat nak simpan emas hubungi isteri saya: kami wakal pertama emas darul ehsan,
ready stok..insyallah, order hari ini,bule terus dapat.tidak perlu menunggu 10-14 hari dan berebut mengambil stok emas.kami menjual emas tulen yg memang boleh dipajak dan digadai.tq

salsabila : 019-2855949

Link to:

http://syeikhulmaqari.blogspot.com/
Back to top Go down
View user profile
padli



Posts : 11
Join date : 2011-02-12

PostSubject: Re: Dinar,Goldbar dan Gold Coin Darul-Ehsan   Mon Feb 21, 2011 9:01 am

urusniaga juga boleh dijalan di masjid nilai...pastikan anda membawa slip deposit original..kami akan terus semak dalam akaun maybank...kami tak terima cash...kecuali bwh 1k...atau pembelian bwh 1k...amount emas yg dibawa pun cukup2 amoun yg diorder..tq.
Back to top Go down
View user profile
padli



Posts : 11
Join date : 2011-02-12

PostSubject: Re: Dinar,Goldbar dan Gold Coin Darul-Ehsan   Thu Apr 14, 2011 5:33 pm



FAQs:


(1)Mengapa semakin ramai yang mula menyimpan dinar dan emas fizikal? Apa faedahnya?


•Emas penyimpan nilai terbaik dan kalis inflasi.
•Harga emas sentiasa meningkat sekaligus melindungi wang simpanan anda dari susut nilai.
•Emas aset yang mudah dicairkan dan laku di mana sahaja pada bila-bila masa.
•Mempelbagaikan bentuk simpanan masa depan selain wang tunai, saham dan hartanah. Emas adalah pilihan simpanan paling selamat sepanjang zaman.
•Tiada siapa yang pernah mengeluh rugi selepas menyimpan dinar/emas.


(2)Berapa peratus kenaikan nilai/ harga emas setiap tahun?


•18 % hingga 35% (rujukan: Bank Negara Malaysia)
1 dinar emas pada 19.04.2005 = RM243
1 dinar emas pada 03.03.2011 = RM661


•Perbandingan kenaikan emas dan keuntungan pelaburan lain:
AXX = 8% setahun (belum dizakat)
Txxxxxx Hxxx = 5% setahun
Kxxx = 5.8% setahun


(3)Adakah ini MLM atau Scam pelaburan?


•Tidak sama sekali. Anda tidak perlu menebalkan muka mencari kepala, downline, upline, saudara, sepupu, rakan sekerja atau sahabat lama untuk menjadi ejen. Kami tidak minta anda jadi ejen pun!
•Cukup untuk anda beli dan simpan. Anda tidak rugi.
•Ini adalah pembelian barang secara runcit. Anda beli, anda dapat dinar/emas fizikal.
•Terserah kepada kreativiti anda untuk buat apa sahaja terhadap emas tersebut samada simpan, jual apabila emas naik atau rahn (pajak) di Ar Rahnu untuk mendapatkan wang segera.


(4)Di mana nak simpan emas tersebut?


•Kalau anda rahn (pajak), tentulah selamat dan duit hasil rahn (pajak) itu disimpan di bank.
•Simpan di ‘safety box’ di bank. Hubungi mana-mana bank untuk info lanjut. Kos RM16-25 sebulan.


(5)Rugikah buat ‘PERSONAL LOAN’ jika digunakan untuk membeli emas?


•Interest rate PERSONAL LOAN = 3.25% - 5.5% setahun. Kenaikan nilai emas 18 % - 35% setahun.
•Ambil kalkulator dan cuba kira kerugian anda dalam 10 tahun jika buat loan utk membeli emas.


(6)Bila nak mula? Berapa jumlah minimum diperlukan untuk miliki emas?


•Sekarang! Anda tidak rugi membeli emas/dinar sekarang.
•Tiada istilah terlambat kerana harga emas sentiasa meningkat dalam jangka masa panjang.
•Anda boleh bermula dengan jumlah kecil iaitu ½ dinar Darul Ehsan = RM3xx sahaja.


(7)Tulenkah? Bagaimana cara termudah untuk mengetahui ketulenan emas kami?


•Ya, emas kami tulen. Boleh diuji ketulenannya di ibupejabat kami di Shah Alam.
•Cara termudah, cuba rahn(pajak) di Ar Rahnu Agrobank. Ar Rahnu akan menguji ketulenan emas/dinar. Jika palsu atau saduran, Ar Rahnu tidak akan terima.


(8)Kena zakat tak?


•Ya, sekiranya lebih dari nisab: Nisab emas LZS RM10,650. Jika kurang tiada zakat dikenakan. Emas yang di rahn (pajak) tidak wajib zakat.


(9)Di mana nak jual emas kalau naik harga?


•Pihak kami (kaunter HQ di Shah Alam) sedia membeli semula emas/dinar anda pada waktu itu dengan harga semasa (harga ‘We Buy’).
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Dinar,Goldbar dan Gold Coin Darul-Ehsan   

Back to top Go down
 
Dinar,Goldbar dan Gold Coin Darul-Ehsan
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Looking for some liquid gold
» Infacare gold soya 2.
» Marian Gold
» new huggies gold
» Allied Coin?

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Nilai Impian Community Forum :: Finance Management & Iklan :: Finance Management & Iklan-
Jump to: