Nilai Impian Community Forum
Welcome to Nilai Impian Community Forum.
To continue your reading, please regsiter:

1. username
2. email add
3. password

Now u can login and start posting.
TQ
Nilai Impian Community Forum

Sila Daftar
 
HomeHome  PortalPortal  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 wannabe nilai impian community is here - Borak2 pasal apa2 pun..

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 10, 11, 12  Next
AuthorMessage
jmine



Posts : 103
Join date : 2010-07-20

PostSubject: Re: wannabe nilai impian community is here - Borak2 pasal apa2 pun..    Wed Jul 28, 2010 4:52 pm

seruling wrote:
nak tanye bagi sesapa yang tahu...tanah kosang yang macam padang kecil antara rumah2 dellenia tu pemaju nak buat apa?

rasanya ada 2 padang. sekarang ni tanah merah lagi. tak tanam rumput pun.

kalau pemaju buat padang mainan kanak2 ok gak. kalau ada track jogging lg bagus. boleh riadah situ.

kalau pemaju tak buat..jawabnya kita pakat2 kumpul duit ler...

masa gi umah last wkend ada tanya kat pakcik kontraktor tu, tanah yg kat tepi antara phasa 1 n 2 tu, dia kata akan di tanam rumput n pokok kat tepi, kontraktor lanscape lum abis buat kijer lg. yg area kat phase 2 between umah double frontage, mmg taman, akan di tanam rumput gak. ada playground, tp x tahu kat maner
Back to top Go down
View user profile
capricornian



Posts : 14
Join date : 2010-07-31

PostSubject: Re: wannabe nilai impian community is here - Borak2 pasal apa2 pun..    Sat Jul 31, 2010 6:46 pm

Aslamualaikum,

saya bukanlah lama sangat kat nilai impian, tp saya pembeli terakhir dillenia 1st phase...syukur rasa untung juga beli rumah kat sini. kejiranan ok. tentnag pembangunan , pelan sikit tp ada progress..

saya beli tahun 2008..dapat rebat 5k jer so masa serah kunci diorang serah cek 5k + deposit 3k - sikit denda lewat proses loan (biasa ada practice oleh kebanyakan pemaju) dapatlah 7k..tu yg buat beli lampu dan pasang grill...grill dulu pasal nak cepat pakai mondoz/marzuki tp tak berapa rekomen sangat pasal kerja tak berapa kemas dan nak suruh repair balik agak lambat.. lampu beli jer kat nilai 3...save tambang dan boleh tawar..kesemua point lampu dgn design lampu macam2 dalam 1k jer.

sekarang rumah saya orang sewa...so tak dapat nak citer sangat pasal life.. tentang rumah design phase 1 built up dia kecik sikit dr phase baru ni..phase baru ni macam konsep barat sikit kot...saya beli pun dulu pasal survey kat site..so terjumpa satu neoghbour yg baik...jd terus decide beli...

accessibility pu baik..kalau nak ke cyberjaya baik ikut bb nilai ke salak tinggi guna highway belakang so x kena tol...keluar ikut exit bukit mahkota pun ok...tesco pun dah nak buka..kedai2 nampak macam terbengkalai pasal ada orang ternak burung walit...
Back to top Go down
View user profile
rizal



Posts : 32
Join date : 2010-06-01
Location : Seremban

PostSubject: Re: wannabe nilai impian community is here - Borak2 pasal apa2 pun..    Mon Aug 02, 2010 1:07 am

capricornian, bnyak 7k tuh.lepas la nk buat grill n lain2.xsangka plak ade org ternak burung walit dkt nilai ni ye.hehe.

nk tnya pendapat forumers yg beli umah jenis prototype.bekenaan dapur basah tu, perlukah dibuat tingkap supaya xbrape gelap sgt?sbb sy rase cahaya xmasuk la pd waktu siang.sape2 bole bagi idea x?tq.
Back to top Go down
View user profile
jmine



Posts : 103
Join date : 2010-07-20

PostSubject: Re: wannabe nilai impian community is here - Borak2 pasal apa2 pun..    Mon Aug 02, 2010 4:07 pm

rizal wrote:
capricornian, bnyak 7k tuh.lepas la nk buat grill n lain2.xsangka plak ade org ternak burung walit dkt nilai ni ye.hehe.

nk tnya pendapat forumers yg beli umah jenis prototype.bekenaan dapur basah tu, perlukah dibuat tingkap supaya xbrape gelap sgt?sbb sy rase cahaya xmasuk la pd waktu siang.sape2 bole bagi idea x?tq.

Salam rizal,

Sya pon pikir bende yg sama. klu x buka pintu blakang, sure wet kitchen tu gelap. Sya rasa, developer sure ingat klu letak tingkap pon membazir, pasal majority owner mesti nak extend blakang. blom ada idea nak buat camner lg. paling teruk pon buka pintu aje. but make sure gunakan grill yg half covered, so xderlah nampak terus ke dlm, dan nak mengelakkan kucing masuk. Ni solution yg paling murah & x leceh nak pecah batu.

Masih memikirkan pasal siling kat famili area di atas nak buat camner...?
Back to top Go down
View user profile
seruling



Posts : 23
Join date : 2010-05-20

PostSubject: Re: wannabe nilai impian community is here - Borak2 pasal apa2 pun..    Wed Aug 04, 2010 4:37 pm

sure ke dpt kunci bln depan? berapa hb? kalau ada sesiapa yang ada contact sime darby baru2 ni.
Sebab kena sediakan wang jugak secukupnya. raya lagi. kopak saku den
Back to top Go down
View user profile
jmine



Posts : 103
Join date : 2010-07-20

PostSubject: Re: wannabe nilai impian community is here - Borak2 pasal apa2 pun..    Thu Aug 05, 2010 4:00 pm

seruling wrote:
sure ke dpt kunci bln depan? berapa hb? kalau ada sesiapa yang ada contact sime darby baru2 ni.
Sebab kena sediakan wang jugak secukupnya. raya lagi. kopak saku den

entahlah. so far no news dari SD. Kita prepare aje lah. Btw nak ambik kunci nak kene byr aper2 ker?
Back to top Go down
View user profile
kacangberg



Posts : 18
Join date : 2010-08-09

PostSubject: Re: wannabe nilai impian community is here - Borak2 pasal apa2 pun..    Mon Aug 09, 2010 4:41 pm

salam;
saya member baru kat sini, ada dok post topic kat 'malaysia Real Estate' dulu tapi feedback tak sekencang forum ni...
lega rasanya bila jumpa forum ni...banyak info boleh kongsi...

saya tahun lepas buat booking utk warisan villa.. sempat sambar waktu parade of homes... intention utk tinggal dgn family.. saya kerja masih di kl, sesiapa yg ada experience duduk nilai impian kerja kl, boleh bagi gambaran kasar traffic ke kl time pagi dan petang??

saya perasan belum ada pun member dari warisan villa... kebanyakan feedback dari dellenia... nampak macam bagus & pro-active komuniti delenia ni...
risau pulak nanti warisan villa tu siap nanti...mcm tercongok je dkt zon sebelah pillon... mcm mana agaknye security kat sana ek?
Back to top Go down
View user profile
seruling



Posts : 23
Join date : 2010-05-20

PostSubject: Re: wannabe nilai impian community is here - Borak2 pasal apa2 pun..    Tue Aug 10, 2010 9:21 am

selamat datang kacangberg...

mmg diakui ramai org Dillenia yg join forum ni..tapi yg lain pun ok..sandra pun ada.

forum di yang aktifkan kita semua...kalau kita lesu maka lesulah forum ni...apa2 info boleh post nanti ada ler yg akan menjawabnya coz ada org lama tinggal kat nilai impian join forum ni. saya pun tak tinggal lagi.

kalau tuan masih muda macam saya...saya prefer naik motor...yg cc besar sikit untuk ke kl..kalau naik kete pg dan ptg mmg jem kat kl...bergantung kl area mana tuan keje
Back to top Go down
View user profile
kacangberg



Posts : 18
Join date : 2010-08-09

PostSubject: Re: wannabe nilai impian community is here - Borak2 pasal apa2 pun..    Tue Aug 10, 2010 11:08 am

fuyoo... jam teruk jugak.... mcm mana pulak kalau ambik komuter dari batang benar... cuma kena gerak awal je kot...

nak tanya sikit, agaknye sime darby handover kunci utk warisan villa sama date ke dgn dillenia... kalau ikut website, date completion patut dlm disember 2010... tapi, betul jugak kemungkinan sime darby nak siapkan cepat2 utk claim duit dari bank...

minggu lepas ada singgah lalu area tu tengok progress... nampak sime darby & majlis nilai dah mula pasang banner utk amaran suruh buat submission utk renovation...

kepada bakal penghuni baru nilai impian nanti, tengok2kan jugak quality kemasan dari pemaju... gunakan lah hak kita sbg pembeli selagi kita masih dlm 'defect liability period' nanti... saya ada terperasan unit rumah saya agak kelam kabut sikit kemasan utk lantai carporch (driveway senget)...
So nanti, kalau dah dpt kunci nanti, boleh la jugak kita share pengalaman.
(mungkin nanti kita boleh bukak satu specific topic utk aduan kemasan kerja dari pemaju)... apa pandangan tuan2&puan2 sekelian?
Back to top Go down
View user profile
seruling



Posts : 23
Join date : 2010-05-20

PostSubject: Re: wannabe nilai impian community is here - Borak2 pasal apa2 pun..    Tue Aug 10, 2010 2:26 pm

bagus idea dan cadangan tuan itu. rasanya ramai lebih suka pakai Facebook group. letaklah nama "Nilai Impian Comunity Group". semua org sure ada fb. fb lebih mudah dan lagi senang respons. kalau forum yg ada sekarang ni agak slow tapi still ok.

harap kekawan lain bagi respon soalan kacangberg tu...saya nak jawab takde info pasal serah kunci tu
Back to top Go down
View user profile
sistem



Posts : 63
Join date : 2010-08-17

PostSubject: Re: wannabe nilai impian community is here - Borak2 pasal apa2 pun..    Tue Aug 17, 2010 2:06 pm

Xpe..saya pun ada booking yang warisan Villa... Nnti satu kawasan, jerk...nnti jumpa kat masjid ke...surau ke..Xkisah dahlia ke..danellia ke...asalkan satu kawasan... Smile
Back to top Go down
View user profile
kacangberg



Posts : 18
Join date : 2010-08-09

PostSubject: Re: wannabe nilai impian community is here - Borak2 pasal apa2 pun..    Tue Aug 17, 2010 4:10 pm

welcome en sistem.... bakal jiran terdekat pertama dlm forum ni..
Dah pegi tengok status development kat situ blum? hari tu nampak mcm rancak...tapi dah 3 minggu tak singgah... jalan pun belum turap lagi....

anyhow, ada member forum ni dah buka 'group nilai impian' di Facebook.... sila lah singgah... thanks to en 'tokokman'...
Back to top Go down
View user profile
kacangberg



Posts : 18
Join date : 2010-08-09

PostSubject: Re: wannabe nilai impian community is here - Borak2 pasal apa2 pun..    Fri Aug 20, 2010 5:13 pm

salam,

saya nak tanya kepada penduduk sedia ada nilai impian, boleh saya tahu 'crime status' kat sana? maklumla, ada jugak terdengar orang cerita kat nilai tu banyak rompak/curi... cuma nak ambil langkah jaga2 je.... mana lebih penting? alarm system ataupun grill? harap ada yg sudi membantu
Back to top Go down
View user profile
norzomar



Posts : 3
Join date : 2010-04-30

PostSubject: Re: wannabe nilai impian community is here - Borak2 pasal apa2 pun..    Sat Aug 21, 2010 12:39 am

seruling wrote:
baguslah ada seorang lagi join...norzumar beli rumah yang no berapa? saya no 48.
jika tak keberatan boleh elaborate sikit kenapa beli situ..saja berkongsi pandangan.

sori, lmbt reply ... nmpknye kita ni jiran sblah menyeblah je ni ... saya beli no 47 ...
actually, saya mmg dah duk kat area situ2 jugak ... bandar bukit mahkota seksyen 5, mmg betul2 smpdan nilai 3 tu ... kje kat PJ ... beli kat nilai impian ni, saje nk duk umah besar sket la ... asal2nye mmg nk pilih no 48 gak, tp tak mampu Crying or Very sad ... last2 pilih no 47 ni ler ... nmpk kita senasib la kan, xde dpt apa2 ... kita sama2 bli bulan 12 Sad
Back to top Go down
View user profile
norzomar



Posts : 3
Join date : 2010-04-30

PostSubject: Re: wannabe nilai impian community is here - Borak2 pasal apa2 pun..    Sat Aug 21, 2010 12:41 am

Nibong wrote:
Salam perkenalan semua..

Saya baru 1/2 tahun dok Laman Dahlia... so tak berapa kenal jiran2 lagi.. just a few jer..

Anyway pasal info nk cari barang2 dlm rumah yang harga n quality ok.. saya suggestkn kedai HOUSE LIGHTING SDN BHD kat Puchong Utama (sederet ngan Ipoh Station Cafe).
- Lampu, kipas, water heater.. ader jer + klu korang xder wireman.. bleh request service wireman.. cuma charge akan ikut each equipment..

hai nibong ... kenal saya x? bakal berjiran la kita yer ...
Back to top Go down
View user profile
capricornian



Posts : 14
Join date : 2010-07-31

PostSubject: Re: wannabe nilai impian community is here - Borak2 pasal apa2 pun..    Wed Aug 25, 2010 1:25 am

Sori lama tak login :bz

1. Burung walit kat Nilai diternak dekat dgn kedai sarapan pagi kelantan, belakang secret resepi dan sewaktu dgnnya...

2. Maklumat terbaru TESCO dah pasang pagar ..lepas ni progress pembinaan dekat Giant..

3. Taman Awam kat Kawasan Desa Cempaka dah nak siap

4. Menurut internal sources SD tak dapat tarik Jusco ke Nilai Impian, perhaps tapak baru kat belakang Stesyen Shell yang ada McDonald depan Nilai Square baru nak buka tu..(mung McD yang lama pindah ke situ)

5. Jalan short cut Nilai Impian - Batang benar - LEKAS pun dah mula sesak maklumlah satu kereta je boleh pass jambatan kecik tu

Tentang security, menurut orang2 lama dulu memang crime dia agak tinggi sikit tp sekarang dah bertambah baik pasal penduduk dah bertambah..berbanding dgn kejiranan berdekatan seperti taman desaria..so jangan risau beli property setakat pengalaman saya yg dah pernah kena tipu dgn TALAM dan BIDARI IHSAN , Sime Darby agak jujur sikit..cuma bila dapat kunci cepat2lah pasang grill , lampu dan kipas ..serta sambung api air...lepas tu bermalamlah dulu especially waktu hujan lebat..bukan apa, ikut history rumah dillenia phase 1 ada beberapa ruma kebocoran pada bumbung tengah kat area tangga..so boleh detect awal...dinasihatkan jangan renovate sebelum tamat warranty, pasal bila dah renovate..biasanya ia akan buat warranty tu void..
Back to top Go down
View user profile
Nibong



Posts : 15
Join date : 2010-07-28
Location : 76, Laman Dahlia

PostSubject: Re: wannabe nilai impian community is here - Borak2 pasal apa2 pun..    Wed Aug 25, 2010 9:27 am

norzomar wrote:
Nibong wrote:
Salam perkenalan semua..

Saya baru 1/2 tahun dok Laman Dahlia... so tak berapa kenal jiran2 lagi.. just a few jer..

Anyway pasal info nk cari barang2 dlm rumah yang harga n quality ok.. saya suggestkn kedai HOUSE LIGHTING SDN BHD kat Puchong Utama (sederet ngan Ipoh Station Cafe).
- Lampu, kipas, water heater.. ader jer + klu korang xder wireman.. bleh request service wireman.. cuma charge akan ikut each equipment..

hai nibong ... kenal saya x? bakal berjiran la kita yer ...

Mana x kenal nyer.... dulu belajor 1 bumbung...
Back to top Go down
View user profile
Nibong



Posts : 15
Join date : 2010-07-28
Location : 76, Laman Dahlia

PostSubject: Re: wannabe nilai impian community is here - Borak2 pasal apa2 pun..    Wed Aug 25, 2010 9:29 am

capricornian wrote:
Sori lama tak login :bz

1. Burung walit kat Nilai diternak dekat dgn kedai sarapan pagi kelantan, belakang secret resepi dan sewaktu dgnnya...

2. Maklumat terbaru TESCO dah pasang pagar ..lepas ni progress pembinaan dekat Giant..

3. Taman Awam kat Kawasan Desa Cempaka dah nak siap

4. Menurut internal sources SD tak dapat tarik Jusco ke Nilai Impian, perhaps tapak baru kat belakang Stesyen Shell yang ada McDonald depan Nilai Square baru nak buka tu..(mung McD yang lama pindah ke situ)

5. Jalan short cut Nilai Impian - Batang benar - LEKAS pun dah mula sesak maklumlah satu kereta je boleh pass jambatan kecik tu

Tentang security, menurut orang2 lama dulu memang crime dia agak tinggi sikit tp sekarang dah bertambah baik pasal penduduk dah bertambah..berbanding dgn kejiranan berdekatan seperti taman desaria..so jangan risau beli property setakat pengalaman saya yg dah pernah kena tipu dgn TALAM dan BIDARI IHSAN , Sime Darby agak jujur sikit..cuma bila dapat kunci cepat2lah pasang grill , lampu dan kipas ..serta sambung api air...lepas tu bermalamlah dulu especially waktu hujan lebat..bukan apa, ikut history rumah dillenia phase 1 ada beberapa ruma kebocoran pada bumbung tengah kat area tangga..so boleh detect awal...dinasihatkan jangan renovate sebelum tamat warranty, pasal bila dah renovate..biasanya ia akan buat warranty tu void..

Betul2... Warranty valid 18 months jer.. Satu masalah bumbung bocor.. lg satu check piping.. kadang2 stop cock pon leaking gak..
Back to top Go down
View user profile
sistem



Posts : 63
Join date : 2010-08-17

PostSubject: Re: wannabe nilai impian community is here - Borak2 pasal apa2 pun..    Fri Aug 27, 2010 1:42 pm

kacangberg wrote:
welcome en sistem.... bakal jiran terdekat pertama dlm forum ni..
Dah pegi tengok status development kat situ blum? hari tu nampak mcm rancak...tapi dah 3 minggu tak singgah... jalan pun belum turap lagi....

anyhow, ada member forum ni dah buka 'group nilai impian' di Facebook.... sila lah singgah... thanks to en 'tokokman'...


Kacangberg ... baru ni tgk...mcm dah nak siap jerk...sebnrnyer perasaan ni dah x sabar nk duk umah sendiri...SKrg menyewa...x best.. Smile
Back to top Go down
View user profile
kacangberg



Posts : 18
Join date : 2010-08-09

PostSubject: Re: wannabe nilai impian community is here - Borak2 pasal apa2 pun..    Wed Sep 01, 2010 1:05 pm

O-sama-la-den
Back to top Go down
View user profile
toroy_82



Posts : 2
Join date : 2010-09-21

PostSubject: Re: wannabe nilai impian community is here - Borak2 pasal apa2 pun..    Tue Sep 21, 2010 11:33 am

Salam suma..saya bakal penghuni Dillenia Phase 2..smalam baru call Azmi...dia ckp handover key dlm bulan 11...insyaallah. Dpt tahu pasal nilai impian ni drp faizal_bulat. Terima kasih buat en faizal_bulat..memula igt nak car pool ngn dia pi keja..tgk2 dah resign ampes ko faizal...
Back to top Go down
View user profile
sistem



Posts : 63
Join date : 2010-08-17

PostSubject: Re: wannabe nilai impian community is here - Borak2 pasal apa2 pun..    Thu Sep 23, 2010 12:05 pm

toroy_82 wrote:
Salam suma..saya bakal penghuni Dillenia Phase 2..smalam baru call Azmi...dia ckp handover key dlm bulan 11...insyaallah. Dpt tahu pasal nilai impian ni drp faizal_bulat. Terima kasih buat en faizal_bulat..memula igt nak car pool ngn dia pi keja..tgk2 dah resign ampes ko faizal...

Ada saper2 tau x pasal jalan yang baru yang diorg nak buat tu... mcm jalan keluar terus kat tol...x yah buat u turn kat depan trafik tu... ada saper2 tau?
Back to top Go down
View user profile
faizal_bulat



Posts : 84
Join date : 2010-07-16

PostSubject: Re: wannabe nilai impian community is here - Borak2 pasal apa2 pun..    Tue Sep 28, 2010 9:53 am

toroy_82 wrote:
Salam suma..saya bakal penghuni Dillenia Phase 2..smalam baru call Azmi...dia ckp handover key dlm bulan 11...insyaallah. Dpt tahu pasal nilai impian ni drp faizal_bulat. Terima kasih buat en faizal_bulat..memula igt nak car pool ngn dia pi keja..tgk2 dah resign ampes ko faizal...

kekeke.. lu pun same.. anyway welcome to da club.. join grup di FB ok..

http://www.facebook.com/profile.php?id=100001278045075#!/group.php?gid=152714744742989&ref=ts
Back to top Go down
View user profile
anas



Posts : 4
Join date : 2010-10-06

PostSubject: Re: wannabe nilai impian community is here - Borak2 pasal apa2 pun..    Wed Oct 06, 2010 6:02 pm

alarrr, frustlah jusco tak jadi dibina di nilai impian. tapi takpe lah. dok kat niai impian ni memang best, dulu duduk kat tempat jam. skang okay...home sweet home
Back to top Go down
View user profile
tomato81



Posts : 20
Join date : 2010-10-06

PostSubject: salam ...   Thu Oct 07, 2010 11:13 am

salam kalo umh kawasan dillenia phase tu , agak2 sewa brapa ek ....
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: wannabe nilai impian community is here - Borak2 pasal apa2 pun..    

Back to top Go down
 
wannabe nilai impian community is here - Borak2 pasal apa2 pun..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 12Go to page : Previous  1, 2, 3, 4 ... 10, 11, 12  Next
 Similar topics
-
» Another ZList Wannabe With No Taste Whatsoever
» Michael Shrimpton Interview- Bristol Community Radio
» Call of Duty Community
» Kingdom Of Knuffel - Online Avatar Community
» Xtreme Planet | General Chat Community

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Nilai Impian Community Forum :: Member's Corner :: Member's Corner-
Jump to: